A vártisztítás Tornán folytatódik

Hucul lovak a Tornai várnál

A Castrum Thorna polgári társulás idén háromszor szervezett önkéntes közmunkát Torna várának gaztól való megtisztítása céljából: február 27-én, valamint március 12-én és 19-én. Az egyes brigádokon átlagban 40 fő vett részt. Ezúttal a kelet felé néző palota megmaradt falának és sarki bástyáinak környéke vált gazmentessé, így a községből nézve is már jól látható az eredmény. A szervezet vezetőségi tagjai minden alkalommal finom ebéddel kínálták meg a közmunkásokat.

A brigád utolsó napja volt talán a legmozgalmasabb mindközül. Megjelentek a szlovákia magyar televízió, majd nem sokkal később a rádio Regina munkatársai is. Alaposan kikérdezzék a résztvevőket az akcióval kapcsolatos benyomásaikról. A tisztítás közben előkerült egy második világháborús lövedék is, így a tűzszerészek is fellátogattak a romokhoz. Miután megállapították, hogy a közmunkásokat nem fenyegeti veszély, elhagyták a munkálatok színhelyét, magukkal víve a lőszert is.

Érdemes megemlíteni, hogy a Castrum Thorna polgári társulás megnyerte a Kulturális Minisztérium pályázatát, melynek révén még idén sor kerül a vár statikai felmérésére. Ez szükséges az építészettörténeti kutatás megvalósításához, amit végül az omladozó falak konzerválása követ majd. A szervezet legfőbb célja az, hogy környékünk szimbóluma megmaradjon az utókor számára.

 

A hírek.sk filmes beszámolója a vártisztításról.

 

Szerző: Surovec Róbert

Galéria: 
Reggeli eligazítás
Eltűnt a mindent beborító gaz
A Castrum Thorna zászlaja
Vármentő önkéntese
Az önkénteseket meleg étel várja
Az íjászbemutató résztvevői Kassáról
A vár megtisztított északi oldala
Idegenvezetésre is maradt idő
Címkék: