Túrázás

Tornai vár - Szádelői völgy túra

Útvonal hossza: 
12.1 km (körtúra esetén 16km)
Szintkülönbség: 
+599m, - 537m (körtúra esetén +649m, -649m)
Torna látkép

A vár alatti parkolóból indulva megismerhetjük Torna várának romjait, és az onnan nyíló gyönyörű körpanorámát, melyet a várlakók évszázadokig élvezhettek. Felkapaszkodva a fennsíkra részesei lehetünk a Szádelői völgy gyönyörű és egyben elborzasztó látványának. A túrát a völgyben leereszkedve zárjuk. 

Torna - Tornai vár túra

Útvonal hossza: 
1.76km
Szintkülönbség: 
+163m, -12m
Tornai vár - palota

A túra a vár alatti parkolóból indul a történelmi Torna vármegye központjához a tornai várhoz. A várat a Tornay testvérek építették 1357-ben, majd a 16 -ik században reneszánsz erőddé alakították, amely a törökök elleni ágyús hadviselésben játszott szerepet.

Szögliget - Derenk túra

Útvonal hossza: 
3.29km
Szintkülönbség: 
+161m, -35m
Derenk - romok

 

A Ménes völgyi Szalamandra háztól a túra az elhagyatott lengyel szellemfaluba, Derenkre vezet. Útközben gyönyörködhetünk a környező erdők, dombok szépségében, miközben elhaladunk Szádvár középkori romjai alatt.

Szádvár tanösvény

Útvonal hossza: 
3.66km (körtúra)
Szintkülönbség: 
+266m, -266m
Szádvár tanösvény

A Ménes völgyi Szalamandra háztól induló tanösvény a Szárd hegyet mutatja be. Megismertet Szádvár történetével és az alatta elterülő domboldalak élővilágával, forrásaival. 12 ismertető tábla jelöli utunkat.

Szádelői tanösvény

Útvonal hossza: 
8,85km (körtúra)
Szintkülönbség: 
+452m, -452m
Szádelői völgy - túrázók

Az útvonal egy zárt kört alkot. A Szádelői völgy bejáratánál található parkolóból indul a túra, majd a patak melletti úton vezet a hasadék belseje felé.