Tornai vár

Tornai vár

A várat 1357-ben Nagy Lajos király engedélyével a Tornay fivérek építették. A Gömörből a Szepességbe vezető útvonal védelmét látta el, később Torna vármegye központja lett. A 15. században a Felső Magyarországot elözönlő husziták rabolták a környéket, a várat is ostromolták. Csak a század vége felé, Mátyás király uralkodása alatt sikerült őket elűzni. Az egyre erősödő török veszély miatt a várat átépitették, ekkor kapta reneszánsz ágyútornyait, rondelláit. A közeli Szádvárral együtt sikeresen védték Torna-vidéket a rablócsapatok támadásai ellen. Később a kuruc-labanc harcok egyik fontos helyszíne. A kurucok többször is elfoglalták, és innen irányították az elnyomó Habsburgok elleni felkeléseiket. Ez is lett a vár veszte, császári parancsra 1685-ben védműveit lerombolták, ezzel is megelőzve a kurucok kicsapongásait. A vár azóta romos. Utoljára 1848 Szabadságharcosai találtak itt menedéket, de egy tűzvész a várat végleg lakhatatlanná tette. A várat a II. világháborús események tovább rontották. A Tornai vár részletes történelméről itt olvashat.

A tornai várhegy élővilága is különleges. A felvezető úton sok ritka növény - tornai vértő, kövirózsa, peremizs, árvalányhaj, harangvirág -, és a köveken sütkérező gyíkok kisérnek.   

A tornai vár megmentése

A vár romos, falai egyre csak omladoznak, de a 2015-ben megalakult Castrum Thorna polgári társulás ezt szeretné megállítani. Az első évben sikerült megtisztítaniuk a vár belső udvarait a gaztól, hogy így tegyék látványosabbá a várat a turisták számára. A következő évek terveiben pedig a vár falainak állagmegóvása szerepel. Közben pedig rendezvényeket - Várak éjszakája, Újévi túra - szerveznek, hogy így terjesszék Torna várának hírét, és így találjanak támogatókra céljuk eléréséhez. Reméljük munkájuk sikerrel jár, és sikerül megmenteniük egy darabot őseink hagyatékából.

A vár részletes építészeti leírása

A tornai vár részletes története

A vár madártávlatból 2013 (A vártisztítás előtt)

A videót készítette a GeoKarpatia kft

Galéria: 
Tornai vár - Tisztítás után, 2015
Tornai vár - Felső vár
Tornai vár - nyugati nagy rondella
Tornai vár - ágyúrondella
Tornai vár - ablak
Tornai vár - ágyúlőrés
Tornai vár
Tornai vár - palota
Tornai vár - öregtorony