Torna - Tornai vár túra

Útvonal hossza: 
1.76km
Szintkülönbség: 
+163m, -12m
Tornai vár - palota

A túra a vár alatti parkolóból indul a történelmi Torna vármegye központjához a tornai várhoz. A várat a Tornay testvérek építették 1357-ben, majd a 16 -ik században reneszánsz erőddé alakították, amely a törökök elleni ágyús hadviselésben játszott szerepet. Bővebb információ A tornai vár története oldalon. 

A kék turistajelzés visz fel minket a vár alatti hegynyakra, onnan jelöletlen út visz fel a várba. Már lentről jól kivehető a vár eredeti felépítése, közelebb érve feltűnnek a vár még szinte épp reneszánsz ágyútornyai, és rondellái is. A várba felvezető úton a várba közlekedő szekerek kőbe vájt nyomai kísérnek, miközben a fáradtságért a gyönyörű kilátás és a különleges természeti környezet kárpótol minket. A tornai várhegy természetvédelmi terület. Egész nyáron virágzik a fokozottan védett tornai vértő, de sok más védett növény és állat élőhelye is ez. Nem ritka a köveken sütkérező gyíkok látványa, persze ritkán keresztes vipera is utunkba kerülhet, amit inkább jobb kikerülni.

A várba érkezőket az öt ágyúlőréssel ellátott hatalmas rondella fogadja, mely fölött egy kicsit hátrébb a vár legrégebbi részének tartott torony magasodik. A rondellát megkerülve jutunk el a vár bejáratához. A kaput a rondella hatalmas ágyúlőrésein kívül a kaput keletről határoló bástya különleges kétágú lőrései is védték. A belső várban találjuk a vár öregtornyát és a palotát. Itt lakott a vár mindenkori ura, és Torna megye irányitása is innen folyt. A palota magasba emelkedő falmaradványain kívül érdekesek a palota alatt húzódó mészkőtufából épített pincesorok is, melyek a nyáron odalátogatókat hűs levegőjükkel fogadják.  A palotát keletről és délről három bástya veszi közre, melyekben még ma is szinte teljes épségben ránk maradt ágyúlőrések találhatóak. Bővebb információ a vár felépítéséről A tornai vár leírása oldalon.

Sajnos a vár területe erősen gazos, ezért a vár meglátogatását ősztől, kora tavaszig - amikor a növnyzet elszárad - ajánljuk.

 

Térkép a Tornai várról és környékéről.

Magasságprofil: 
Torna - Tornai vár magasságprofil
Galéria: 
Úton felfelé, gyík - Tornai vár
Tornai vár - ágyúlőrés
Tornai vár - Nagy rondella
Tornai vár - szekérút