Szögliget - Derenk túra

Útvonal hossza: 
3.29km
Szintkülönbség: 
+161m, -35m
Derenk - romok

A Ménes völgyi Szalamandra háztól a túra az elhagyatott lengyel szellemfaluba, Derenkre vezet.

Túránk a kék kereszt jelzésen indul. Aszfaltút vezet a fennsíkra, így a túra nem megerőltető. Gyönyörködhetünk a környező erdők, dombok szépségében, miközben elhaladunk Szádvár középkori romjai alatt. A kereszt jelzés a fennsíkon az országos kék túra útvonalával találkozik, és végül az vezet Derenkre.

Az egykor virágzó kis falu, szinte már teljesen eltűnt. A lerombolt házak helyét ma fejfák jelzik, egyedül az iskola épülete maradt meg (OKT pecsételőhely), ahol ma kiállítás mutatja be Derenk egykori életét, és lerombolását. A falu temetőjét még mindig gondozzák, és épült egy kápolna is, ahol évente egyszer a derenki búcsún összegyűlnek a falu egykori lakói, és leszármazottaik.

Ha a Szalamandra házhoz sétálunk vissza akkor a túrát összeköthetjük Szádvár meglátogatásával is. Gyönyörű kilátás és a sok ostromot átélt várfalak várnak ott. Ez 1,2km es kitérő, a szintkülönbség amit le kell küzdenünk az pedig +150 méter, az aszfaltútról letérve a piros, ill. a kék rom jelzés vezet fel.

A túra aszfalt illetve erdei úton vezet, ezért kerékpárral is feltekerhetünk. Kerékpárkölcsönzés a Szalamandra házban is lehetséges.

Magasságprofil: 
Magassági profil, Szalamandra ház - Derenk
Galéria: 
Derenk
Derenk - elbontott ház
Derenk
Derenk - iskola
Derenk - kápolna
Derenk - temető
Címkék: