Szádvár tanösvény

Útvonal hossza: 
3.66km (körtúra)
Szintkülönbség: 
+266m, -266m
Szádvár tanösvény

A Ménes völgyi Szalamandra háztól induló tanösvény a Szárd hegyet mutatja be. Megismertet Szádvár történetével és az alatta elterülő domboldalak élővilágával, forrásaival. 12 ismertető tábla jelöli utunkat.

A tanösvény a hajdani szekérúton Szádvárba vezet fel. A századokon át közlekedő szekerek sziklába vájt nyomai még ma is láthatóak.

A felfelé vezető út egyik érdekessége a környező erdőtársulások sokszinűsége. A környékre oly jellemző gyertyános-tölgyes erdők mellett, melegkedvelő tölgyes és a hűvösebb északi oldalon hegyvidékre jellemző szubmnontán bükkösök is megtalálhatóak itt. Kora tavasszal a lombfakadás előtt hagymás-gumós növények (hóvirág, bogláros, szellőrózsa, keltikék) vonják virágpompába az erdőt. Nyáron megtaláljuk itt a barna virágú madárfészek kosbort, és előfordul az élénk rózsaszínű turbánliliom is. A hegy tetejének déli fekvésű sziklás lejtőit karsztbokorerdő fedi. A mediterrán vidékre emlékeztető erdőtársulás természetvédelmi szempontból igen fontos, mivel számos védett növény- és állatfajnak biztosít élőhelyet. Jellemző faja a különféle kövirózsa és varjúháj fajok. Ha elég figyelmesek vagyunk, a köveken sütkérező gyíkokat pillanthatunk meg.

A hegy tetején találjuk a Felvidék egyik legjelentősebb erősségét, Szádvárt. A tatárjárást követően az 1250 –es években, IV. Béla rendelkezésére épült a Szádvári uradalom és a Torna-vidék védelmére. A török rablócsapatok támadásától védte a környéket, majd színterévé vált a kuruc-labanc harcoknak is. Habsburgok általi bevétele után 1685-ben rombolták le, hogy így akadályozzák meg a nép forrongásait.

Innen a várkertbe vezet az ösvény, ahol a hagyomány szerint a lovagi tornákat szervezték. Innen indul a vár ellátását biztosító kötélpályás felvonó a „Csiga” is. Maradványai máig jól kivehetőek.

Nem messze két forrás is található, ami egykor a várlakók szomját oltotta.  

Magasságprofil: 
Szádvár tanösvény - magasságprofil
Galéria: 
Szádvár tanösvény - Tetves forrás
Szádvár - kocsinyom
Szádvár - Lisztes bástya
Szádvár - külső vár
Szádvár - Ménes völgy
Szádvár tanösvény
Szádvár - várkert
Szalamandra ház
Címkék: