Szádvár

Szádvár

A tatárjárás után a 13. században épült fel Szádvár. Eleinte Torna megye központja - a székhely a Tornai várba került át - , a vidék legnagyobb, legerősebb védelmezője. A Bebek család idejében tovább erősítették, új ágyúrondellákat kapott. Ezzel már komoly erőt képviselt a török rablócsapatok betörései ellen. Legnagyobb ostroma 1567 - ben zajlot, amikoris négynapi ágyútűzzel a Habsburgok vették el a várat. Sokáig romos, de a kuruc labanc harcok idejében újra szerephez jut, sok ostromnak ellenáll. A kurucok felkeléseiben betöltött szerepe miatt 1685-ben védműveit felrobbantják. Azóta romos.

Néhány éve önkéntesek vették kézbe a vár megmentését, kezeik munkája nyomán az erősség egyre szépül, a régészeti ásatásoknak köszönhetően pedig egyre többet tudunk meg róla.  A vár számos részlete vált láthatóvá. Folyamatos a falak feltárása, megerősítése, éppen maradt lőrések kerültek felszínre, köztük kulcslyuk lőrés, mely a 16 – 17 században használt szakállas puskák fogadására lett kialakítva. A vár egyes részeit elzáró várkapuk faragott köveiből szintén előkerült pár példány. Ezen kívül érmék, különböző díszes kályhacsempék, tűzhelymaradvány került napvilágra.

A szádvár tanösvényt végigjáró turista megismerkedhet a helyi különleges élővilággal, természeti képződményekkel és nem utolsósorban Szádvár múltat idéző romjaival. Az ösvény felvisz a várba és a vár különleges felvonójához a csigához. A csiga az élelmiszer, a víz, a tüzelőanyag és egyéb ellátmány szállítására lett kiépítve a várhegy meredek északi oldalán.

Az évszázadokon át teljesen elhanyagolt vár feltárása, a bozótvágás az állagmegóvás meghozta eredményét.  Egyre jobban megismerjük a vár középkori szellemiségét a várvédők mindennapjait. A vár megújulásának te is részese lehetsz, mivel a szádvári várbarátok minden segítő kéznek örülnek. További információ a Szádvárért Baráti Kör honlapján.

Galéria: 
Szádvár - kulcslyuk lőrés
Szádvár - alaprajz
Szádvár - bástya
Szádvár - csiga
Szádvár - Porkoláb fal
Szádvár - Német bástya
Címkék: