Szádelői tanösvény

Útvonal hossza: 
8,85km (körtúra)
Szintkülönbség: 
+452m, -452m
Szádelői völgy - túrázók

A tanösvény kiindulópontja Szádelő (Zádiel) község. Az útvonal egy zárt kört alkot. A Szádelői völgy bejáratánál található parkolóból indul a túra, majd a patak melletti úton vezet a hasadék belseje felé. A tanösvény egyes megállóit táblák (7 darab) jelzik, melyek hasznos információval szolgálnak a hely ritka növény és állatvilágáról, a karsztosodás formáiról, és a fennsíkon található földvárról.

A fenyvessort elérve, egy erdészház után az út egy fahídon jobbra letérve folytatódik, a kék turistajelzést követve. A Sziklán(Na skale) nevű útelágazódás mellől szép kilátás nyílik a szádelői szorosra, majd a kék turistajelzést tovább követve kijut a szádelői fennsíkra. Az utat a vaskori Szádelői földvár északi sánca keresztezi, mely jól felismerhető 3m magas és 8m szélességének köszönhetően. Valószínűleg a Kassai és a Rozsnyai katlant összekötő útvonal megfigyelésére lett kialakítva. Utunkat folytatva szép látvány tárul elénk, a sziklafal széléhez érve belátni a teljes hasadékot. Figyelem, itt nem árt az elővigyázatosság, a hasadék falai helyenként teljesen függőlegesek.

A hetedik táblát elhagyva a fennsík közepén, Velky Scob helynél a kék turistajelzést elhagyva az út jobbra tér, majd egy meredek kacskaringós úton vezet vissza Szádelő faluba. Ha mégsem térünk le akkor Torna várához jutunk el, majd onnan Tornára visz le a kék jelzés (További információ a Torna - Szádelői völgy - Torna túra leírásban).

 

Térkép a tanösvény fontosabb állomásaival.

Magasságprofil: 
Magassági profil
Galéria: 
Szádelői tanösvény - infotábla
Szádelői völgy
Szádelői völgy - Cukorsüveg
Szádelői fennsík - május